måndag 4 juli 2011

Tänk för fan på:

Att hundar inte svettas som vi. Är det varmt ute måste dom få i sig mycket vätska. Ha mycket vatten tillsammans med maten om så behövs.

Ta inte med hunden om du ska åka på shoppingtur om du har för avsikt att förvara hunden i bilen medans du handlar. Prova sitt i en varm bil själv! Det räcker inte med att ställa bilen i skuggan, det blir ändå varmt!

Bada hunden om ni ser tecken på värmeslag. Eller skvätt vatten på hundens bröst och huvud åtminstone!

Motionera inte hunden när det är varmt. Motionera den inte heller inom 2 timmar före eller efter en måltid. Särskilt inte om du har en hund av stor ras. Onödigt med magsäcksomvridning och hunden kan i värsta fall dö. Ont får den garanterat.

Sätt för helvete inte hunden på dragkroken om du inte har tid eller hjärna att se till att den är inne i bilen innan du åker iväg.

Ha inte hunden lös om du inte kan kalla in den.

Ta av fästinghalsbandet innan du låter hunden bada.

Den ska ALLTID ha tillgång till fräscht vatten.

Ge inte hunden majskolvar. Kolven kan sväljas ner men måste opereras bort. Om inte hunden redan dött vill säga.

Det här borde alla hundägare ha i åtanke innan dom sticker till hunden en mumsbit.
*
Russin och vindruvor kan ge njursvikt. Så få som sju vindruvor uppges ha orsakat njursvikt med dödsfall som följd hos en medelstor hund. Symptomen är att hunden oftast börjar kräkas våldsamt några timmar efter intag av russin eller vindruvor.

Choklad innehåller theobromin som är giftigt för hundar. Mörk choklad är värst och mycket små bitar kan göra att en liten hund avlider. Tecken på att hunden blivit förgiftad kan vara att den blir flåsig och rastlös, börjar kräkas eller får diarré.

Koffein som finns i kaffe, te och Coca Cola bland annat, är inte alls nyttigt för hundar. Det kan orsaka oreglebunden hjärtrytm eller att hjärtat "skenar".

Nötter innehåller ofta väldigt höga halter av mögelsporer och är ofta väldigt salta, samt kan fastna i halsen. Macadamia nötter kan orsaka kräkning, förlamning, ont i magen, stelhet och ataxi. Exakt vad som är giftigt i nötterna vet man inte. Prognosen är dock god om hunden får veterinärvård.

Alla sorters lök, inklusive vitlök innehåller ämnen som är giftiga för hundar. Det gäller såväl rå, som tillagad och torkad lök. Hundar saknar det enzym som smälter lök. Lök dödar kroppens röda blodceller och kan orsaka anemi (blodbrist). Dessutom kan hunden får leverskador, allergiska reaktioner, astma attacker, kolik, kräkningar och diarré.

Svamp är inte heller bra för hundar. Olika sorters svamp är olika giftigt men ingen svamp är bra för hunden. Symptom uppstår oftast 6-8 timmar efter att hunden ätit svamp och det kan vara alltifrån att hunden dreglar och får ont i magen till hallucinationer och att hunden faller i koma. Dessutom kan hunden få njur- och leverskador som kan göra att hunden avlider.

Avokado innehåller det för hundar giftiga ämnet persin. Skal, kärna, löv och själva frukten är giftig för hundar. Det giftiga ämnet persin ger många symptom såsom andningsvårigheter, svullen mage, vätskesamlingar i bröstkorg och hjärta.

Ben ska inte ges kokta till hund då de kan splittra sig och fastna i halsen och/eller tarmarna. Råa ben går bra.

Citrusfrukter kan störa magsaftsproduktionen och leda till att hunden kräks galla.

Glykol utgör en stor förgiftningsfara. Det behövs inte särskilt mycket glykol för att en hund ska bli dålig. Hundarna dricker gärna den söta glykolen eller slickar i sig snö där glykol spillts ut. De första tecknen på förgiftning inträder från 30 minuter till 12 timmar efter intaget av glykol. Hundens törst ökar kraftigt, den kissar mycket, blir vinglig och kräks. Efter 12 timmar kan det verka som om faran är över, men eftersom de giftiga produkterna i glykolen bryts ner på olika sätt, kommer nästa kris efter 24 timmar. Då upphör njurarna att fungera. Hunden slutar att kissa. Den kräks och blir allt sämre.

Grönmögelost innehåller roquefortin som är en giftig svamp och kan ge nervtoxisk effekt, skakningar m.m.
Jäst är inte dödligt giftigt, men förgiftar hunden på så vis att det kan leda till berusning hos hunden. Hundar äter gärna jäst så fort de får möjlighet och blir riktigt dåliga av det. Jästsvamparna tål miljön i magsäcken och kan fortsätta jäsa i hundens mage. Under jäsningen bildas det alkohol som gör din hund berusad.

Potatisplantor och rå potatis innehåller solanin och chaconin och är giftigt.

Rabarber bör ej ges för ofta då det hämnar bildandet av röda blodkroppar.

Rabarberblad innehåller oxalsyra som är ett svagare gift, men i större mängd kan det vara potentiellt dödligt.

Rå äggvita innehåller avidin som gör att vitaminer förs ut med avföringen istället för att tas upp av kroppen. Kokas äggvitan förstörs avidinets egenskaper.

Rå fisk innehåller tiaminaser som förstör B-vitaminet tiamin men kokar man fisken förströs tiaminaserna och fisken blir ofarlig.

Salt kan ge saltförgiftning. Det krävs inga större mängder salt för att ett djur ska bli förgiftat, bara ett par gram per kilo kan få väldigt allvarliga följder. Hundar går ibland och dricker saltvatten i strandkanten eller får i sig det när de badar. Dricker de större mängder kan de bli förgiftade. Det vanligaste tecknet på saltförgiftning är kräkningar och kraftigt ökad törst. Därefter kan man se skakningar och kramper, diarré, trötthet och i grava fall medvetslöshet.

Spenat bör ej ges för ofta då det hämnar bildandet av röda blodkroppar.

Aprikos, körsbär, fikon, plommon, äpple och liknande kärnfrukter. Om en hund äter stor mängd av dessa frukter, deras löv eller kärnor, kan det bli farligt. Dessa frukter innehåller ämnen som liknar cyanide som är giftigt och påverkar andning, ögon och kan ge chock.

Xylitol påverkar hunden blodsocker negativt, det sjunker. Det kan få till följd att hunden kräks, den blir svag, får svårigheter att gå. I allvarligare fall kan den kollapsa, få kramper och till och med drabbas av slaganfall. En hund på 10 kg som har fått i sig 2-3 tuggummin, kan uppvisa symptomen. Om man vet att hunden ätit något med xylitol kan man ge den socker för att motverka att blodsockret sjunker, men veterinär bör kontaktas.

Mjölkprodukter innehåller mjölksocker (laktos). För att kunna bryta ner laktos behöver hunden ett enzym som kallas laktas. Valpar har laktas i sin magtarmkanal men förlorar ofta förmågan att bilda detta enzym när de blir vuxna. Därför får hundar ofta diarré av att dricka mjölk eller andra mjölkprodukter. Mjölk och mjölkprodukter innehåller också kalcium. Hos valpar av stora raser, dvs. raser som har en vuxen vikt över 25kg, bör man inte utfodra med mjölkprodukter eftersom ett förhöjt kalciumintag kan öka risken för tillväxtproblem.

Saffran är giftigt i större mängd.

Muskot är i större mångder giftigt för hundar och kan leda till döden. Symptom kan tex vara skakningar, epilepsi och nervproblem.Använd huvudet och läs på innan!
(förövrigt var helgen superb)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar